Все, що потрібно знати про податкову знижку

Участь у недержавному пенсійному фонді (НПФ) є ідеальним варіантом довгострокового накопичення коштів та Вашим фінансовим захистом у майбутньому. Кількість учасників НПФ поступово зростає, але тільки частина таких осіб поінформована про можливість за допомогою податкової знижки заощаджувати при сплаті добровільних пенсійних внесків. А насправді кожний вкладник-фізична особа НПФ, який працює, офіційно отримує заробітну плату та сплачує внески до НПФ з власних коштів, може повернути майже 18% від сплачених внесків у якості податкової знижки.

Згідно з пунктом 14.1.170 статті 14 Податкового кодексу України, податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року. На цю суму дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за підсумками звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Для того, щоби правильно підготувати документи та повернути кошти, які вам належать, уважно прочитайте дане повідомлення, і ви без особливих складнощів зможете самостійно все оформити.

 

Податкова  знижка

 

Для розуміння своїх можливостей щодо часткового повернення сплачених податків, Ви повинні чітко знати, що сума Вашого оподатковуваного доходу може бути зменшена на суму податкової знижки, а це, відповідно, призведе до зниження суми Вашого податку на доходи фізичних осіб.

Враховуючи те, що в більшості випадків податок був вже сплачений раніше протягом звітного року (утриманий з вашої заробітної плати), то різницю між зменшеною розрахунковою сумою податку і фактично сплаченою сумою Ви маєте право повернути назад. Для цього Вам достатньо подати до контролюючого органу, в якому Ви як платник податків перебуваєте на обліку, податкову декларацію про майновий стан та доходи разом із підтверджуючими документами.

 

Хто може розраховувати на податкову знижку в системі недержавного пенсійного забезпечення?

 

Згідно з пунктом 166.3.5 статті 166 ПКУ, Ви маєте право включити до складу податкової знижки, зокрема, наступні витрати, понесені Вами протягом звітного року:

-           суму витрат на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним контрактом фондом платника-податку, але не більше, ніж сума, визначена в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України (у 2018 році така розрахункова сума складає 2470 гривень на місяць);

-           суму витрат на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом на користь члена сім’ї першого ступеня споріднення (дітей, батьків, чоловіка, дружини), але не більше 50% від суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України (у 2018 році така розрахункова сума складає 1235 гривень на місяць) в розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї.

Для отримання податкової знижки крім основних документів (копія паспорта та ІПН, довідка про доходи і податкова декларація з доповненням №6), до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, потрібно також подати копії документів, що підтверджують сплату пенсійних внесків (пенсійний контракт, платіжні документи тощо).

Якщо Ви не маєте можливості подати Декларацію особисто, можна надіслати документи поштою, рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

 

Пам’ятайте, якщо Ви не скористалися до кінця податкового року правом на нарахування податкової знижки за результатами звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься!

 

Ознайомитись та завантажити бланк податкової декларації про майновий стан та доходи можна за сайті Державної фіскальної служби України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/elektronni-formi-dokumentiv/podatok-na-dohodi-fizichnih-osib/