Наближається буря? Ось як приготуватися до фінансової кризи.

Почався 2019 рік і він обіцяє бути непростим на фінансових ринках. Прогнозів у світовій пресі щодо цього -- не бракує. Ми підготували для вас переклад однієї статті на цю тему з британської Guardian, у якій автор, на наш погляд, доволі виважено підходить до ризиків, що потенційно чекають нас у цьому році і дає доволі практичні поради як найкраще підготуватися до можливо непростого періоду. 

 

Приблизно кожні 10 років на світових ринках відбувається  фінансова криза -- і якраз от минає 10 років від останньої. У грудні 2018-го Міжнародний валютний фонд виступив з попередженням, що не тільки наближається фінансова криза, а ще й світова фінансова система виявляється неготовою до чергового різкого падіння. 

 

Так що, ваші пенсійні накопичення пропадуть, ціна вашого житла різко знизиться і взагалі вас скоротять з роботи? Погано те, що навіть великі інвестиційні банки, які традиційно нахвалюють ринки з надією на клієнтські інвестиції -- навіть вони песимістично налаштовані стосовно 2019-го. 

 

Протягом останніх 10 років центральні банки підігрівали зростання на ринках акцій і нерухомості шляхом проведення так званого "кількісного пом'якшення", тобто зниження відсоткових ставок і вливання у фінансову систему практично вільних грошей. Зараз же, на тлі продовження торговельної війни між США і Китаєм і незрозумілою ситуацією з Брекситом, рівні боргів у світовій фінансовій системи -- гірше вже нема куди. 

Багато інвестиційних менеджерів попереджають про перегрітість фінансових ринків. "Американський акційний ніколи не був настільки переоціненим у порівнянні з іншими регіонами світу" -- вважає Нік Масто (Nick Mustoe), директор з інвестицій компанії Invesco. "Усього шість технологічних компаній (Фейсбук, Амазон, Еппл, Нетфлікс, Майкрософт і Ґуґл) принесли дві третіх прибутків на ринку акцій минулого року. Довго так не може продовжуватися". 

 

Ось декілька думок з приводу того як же вберегти свої фінанси у 2019 році. 

 

Убезпечте свої пенсійні збереження

Якщо ваша пенсійна схема зорієнтована на акції, напевно час переглянути такий принцип і змінити акцент на облігації і депозити. Проте, багато залежить від вашого віку. Якщо ви молодий і не плануєте "витягувати" свої пенсійні вклади протягом ще якихось 30 років, то "переграти" ринки зараз дуже ризиковано. Якщо ви старший, то ситуація сильно відрізняється. Дуже важко відіграти втрати, якщо пенсійні заощадження знецінилися коли вам 60 років. Тому вам якраз, напевно, саме час задуматися над зменшенням ризику і переміщенням вкладень з акцій в облігації і на депозити. 

 

Подумайте про гроші "на чорний день"

Втрата роботи є найбільшим ризиком фінансової кризи. Якщо у вас досі нема заощаджень "про всяк випадок", то зараз саме час про це подумати. Розумно мати суму грошей, яка би покривала від трьох до шести місяців життя, відкладену на рахунку, з якого можна її швидко зняти" -- вважає Сара Коулз з Харґрівз Ленсдаун. 

 

Убезпечте себе від падіння банків

Один з уроків, винесених з останньої фінансової кризи, -- збанкрутувати може будь-який банк, навіть найбільший. Переконайтесь, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе вам допомогти, якщо банк, у якому ви маєте рахунок, зазнає краху. 

 

Шортіть ринок

Якщо ви переконані, що акційний сеґмент цього року таки відправиться в круте піке, можна зашортити його і заробити гроші за допомогою фондів, які торгуються на біржі (ETFs). 

 

Як це працює? Наприклад, є фонди які платять подвійну ставку за падіння ринку. Якщо індекс упав, припустимо, на 4%, ви заробили 8%. 

ETFs можна придбати на більшості онлайн трейдингових платформ, для цього потрібно завести рахунок. 

Але попереджаємо, що це ризиковано і зрозуміло що жоден управляючий пенсійних фондів не дозволить. Наприклад, компанія Fidelity попереджає: "У торгівлі в коротку можуть нагромаджуватися значно більші втрати, ніж інвестор собі попередньо уявляв".